torstai 15. syyskuuta 2016

HIENO ROUVA - PIONI 'MADAME CALOT'

Pioni ’Madame Calot’ on täydellinen! En tiedä yhtään asiaa, jota vielä voisin pionilta toivoa. Tämä rouva on kasvutavaltaan runsas ja näyttävä, ei mikään seinäruusu. Kaiken hyvän päälle tämä rouva käyttää hienostunutta parfyymiä. 

Tuoksu on voimakkain vasta auenneissa kukissa.

Jo ensimmäisenä kesänään meillä se kukki näyttävästi ja kukinta sen kuin paranee vain. Nuput ovat suloisen vaaleanpunaisia, mutta lopulta kukat vaalenevat melkein valkoisiksi. Kukat ovat aluksi täydellisen pyöreämuotoisia, kypsyessä mukaan tulee hieman rentoa röyhelöä, mutta ei missään tapauksessa liikaa. 


Sivunuput pidentävät kukintaa.


Täysin auenneena kukka on puhtaan valkoinen. Tummanpunaiset viirut ovat kukan sisällä vähän piilossa.

Missään vaiheessa rouva ei menetä hillittyä tyylikkyyttään. Se vanheneekin niin ihastuttavalla tavalla, että on vaikea valita mikä kukinnan vaihe olisi kaikkein kaunein. Terälehdet varisevat yksi kerrallaan paljastaen kauniin tummanpunaisen kukkapohjuksen, kuin veistoksen. Pikkuhiljaa kesän edetessä kukkapohjukset avautuvat kruunuiksi, jotka syksyyn mennessä saavat mustat jalokivensä. 

Rehevä lehdistö säilyy vihreänä vielä pitkään. Ensipakkasissakaan se ei lannistu. Kun on kaiken tämän saanut nähdä ja kokea, mitä muuta enää toivoisikaan. Kylläisenä kaikesta saa odottaa ensi kevättä, jolloin tapaamme jälleen.

Istutin rouvien seuraan etualalle ’Buckeye Bellen’. Tarkkasilmäiset voivat huomata kuinka täydellisesti suunnitelmani meni nappiin. ’Madame Calot’n’ punaiset viirut ovat täsmälleen saman punaiset kuin syvänpunainen ’Buckeye Belle’. 

Kokonaisuuden kannalta viirujen värillä ei ole mitään merkitystä. On kuitenkin aika hauska kun saa jonkun sopimaan niin täydellisesti yhteen. Sitä kutsutaan kai hifistelyksi.


Ehkä jo arvasitkin, että 'Madame Calot' on lempikukkani :-)


Rouvalla on korkeutta 80–100 cm, mutta luonnollisesti leveyttä ei ole kohteliasta mainita. Puolen metrin välein olen kyllä itse nämä istuttanut. Sain sellaisen neuvon jostain.

Näyttävyydestään huolimatta rouva on hyvin helppohoitoinen eikä tarvitse pelätä, että se kuolla kupsahtaisi ankaranakaan talvena. Se pitää auringosta, mutta pärjää myös puolivarjossa. 

Kasvualustan suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä kuka hieno rouva nyt viitsisi vesilätäkössä seisoskella. Itse olen laittanut peltosaven sekaan hirveästi hiekkaa ja kohtuullisesti luonnonlannoitetta istutuskuopan pohjalle. 

Tukikehikko kannattaa laittaa jo keväällä, sillä yhtäkkiä kehikon viritteleminen pionin ympärille voi olla jo aikamoista taiteilua. Sitten ei tarvitsekaan pitkiin aikoihin muuta kuin ihmetellä ja ihastella.


P.S. Ostin 'Madame Calot' -pionini Taimimoisiolta Porista keväällä 2014. En tiedä mistä niitä nykyään saa. Ajoissa kannattaa kysellä, jos näitä itselleen havittelee.


Tässä viralliset tiedot

Paeonia lactiflora ’Madame Calot’

KUKAT: Aukeavat kukat vaaleanpunaiset, kokonaan auenneena puhtaan valkoinen tummanpunaisin viiruin. Miellyttävä kielon / ruusun tuoksu. Sivunuput pidentävät kukinta-aikaa.

KORKEUS: 80–100 cm

KASVUPAIKKA: aurinkoinen tai puolivarjo

KASVUALUSTA: läpäisevä, saven ja hiekansekainen maa, kohopenkki on suositeltava

MUUTA: Pionille kannattaa asettaa tukikehikko jo keväällä.

3 kommenttia:

  1. Nyt en tiedä mitä tapahtui! Löysin ensin ihanan pionisivusi ja yritin kommentoida siihen mutta jostain syystä kommentointi ei onnistunut. Nyt pääsin kommenttilaatikkoon mutta sivua ja ihania kuvia en enää näe... Onkohan minun koneessani jotain vikaa? Mutta siis pionit ovat ihastuttavia, lähellä mun sydäntäni. Siun pionisi ovat upeita. Ja vuosi vuodelta ne tuosta vaan komistuvat. =)

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos! Hauskaa, että löysit tänne. Tein vasta eilen illalla tämän kakkosblogini asetukset valmiiksi, linkit ynnä muut enkä, ole vielä mainostanut tätä :) Aurinkoista päivän jatkoa sinulle!

      Poista